دلیل پوسیدگی دندان‌های جلو و عقب در کودکان و بزرگسالان چیست؟

حفره ای که به آن پوسیدگی دندان نیز گفته می‌شود، سوراخی است که در دندان شما ایجاد می‌شود. حفره‌ها به صورت کوچک و محدود شروع می‌شوند و وقتی درمان نمی‌شوند به تدریج بزرگتر می‌شوند. از آنجا که در ابتدا بسیاری از حفره‌ها درد ایجاد نمی‌کنند، درک این مسئله دشوار است. مراجعه منظم به دندانپزشک می‌تواند پوسیدگی دندان را زودتر تشخیص دهد.

حفرات و پوسیدگی دندان از رایج ترین مشکلات بهداشتی در جهان است. هر کسی که دندان داشته باشد می‌تواند دچار خرابی و پوسیدگی دندان شود، از جمله نوزادان.

کشف اینکه شما یک حفره دارید ممکن است تعجب آور باشد. این امر به ویژه اگر فکر می‌کنید که یک روال بهداشت دهان و دندان خوب دارید، بسیار درست است. با این حال، حتی اگر دندانپزشک شما این خبر را ارائه دهد، روش‌هایی برای درمان پوسیدگی دندان و جلوگیری از تشکیل حفره‌های جدید وجود دارد.

10 دلیل اصلی پوسیدگی دندان


اقدامات ضعیف بهداشت دهان و دندان

بهداشت ضعیف دهان نه تنها شامل مسواک نزدن منظم دندان‌ها، بلکه استفاده نکردن از نخ دندان به طور منظم، مسواک نزدن زبان و عدم استفاده از دهان شویه می‌باشد. باید حداقل دو بار در روز - صبح و شب - مسواک بزنید، اما مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی ایده آل است. و فراموش نکنید که حداقل دو دقیقه مسواک بزنید. در حین مسواک زدن اطمینان حاصل کنید که به مدت دو دقیقه مسواک می‌زنید. بهداشت نامناسب دهان و دندان در نهایت منجر به پوسیدگی دندان می‌شود. پوسیدگی دندان به دلیل بهداشت نامناسب دهان قابل پیشگیری است.

شکاف عمیق دندان عمیق و مشکلات مرتبط با مینای دندان

افرادی که دارای مشکلات مینا هستند و دارای شکاف عمیق در دندان‌های خود هستند، به احتمال زیاد با پوسیدگی دندان مواجه می‌شوند. این امر به این دلیل است که شکاف‌های عمیق باعث رشد آسان باکتری‌ها و پلاک‌ها می‌شود. از مهر و موم کننده‌های دندان به طور معمول برای جلوگیری از پوسیدگی دندان در بیمارانی که شکاف دندانی عمیق دارند استفاده می‌شود. درزگیر دندان فقط برای دندان‌های بدون عفونت برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ایمن است.

تغذیه نامناسب

پرهیز از غذاهایی که دارای مقدار زیادی قند، کربوهیدرات و اسید هستند بهترین راه جلوگیری از پوسیدگی دندان به دلیل تغذیه نامناسب است. خوردن یک رژیم غذایی سالم، که شامل غذاهای سالم و پرهیز از نوشیدنی‌های اسیدی قندی باشد، راهی برای انتخاب است.

غذاهای قندی

غذاهای قندی از دلایل اصلی پوسیدگی دندان

غذاهای شیرین بهترین دوست باکتری‌های دهان شما هستند. باکتری‌های موجود در دهان شما به معنای واقعی کلمه از غذاهای شیرین تغذیه می‌کنند و سپس شروع به پوشاندن دندان‌های شما با اسید مخرب می‌کنند. همه این‌ها ممکن است در عرض چند ثانیه اتفاق بیفتد و فقط در طی یک وعده غذایی چندین بار اتفاق می‌افتد، به همین دلیل توصیه می‌شود بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید تا اسید از بین برود. وقتی به غذاهای شیرین فکر می‌کنید، به احتمال زیاد به "آب نبات" و مواردی از این دست فکر می‌کنید، در حالی که در واقع غذاهای زیادی وجود دارند که حاوی "قندهای پنهان" هستند. بنابراین مراقب باشید و همیشه مراقب قندهای پنهان باشید. به یاد داشته باشید، نوشیدنی‌های شیرین مانند آب میوه‌ها نیز به اندازه نوشابه برای دندان‌های شما آسیب می‌رسانند.

غذاها و نوشیدنی‌های اسیدی

وقتی بیشتر مردم به "اسیدی بودن" فکر می‌کنند، احتمالاً به ذهن آن‌ها نوشیدنی‌هایی مثل "نوشابه" می‌آید، در حالی که در واقع بسیاری از غذاهای رایج که مردم روزانه مصرف می‌کنند حاوی اسید هستند. به طرز تکان دهنده‌ای، حتی غذاهایی مانند ماهی و نان حاوی اسید هستند. البته نوشیدنی‌های گازدار مانند نوشابه، و همچنین آب میوه همه عوامل اسیدی هستند که باعث پوسیدگی دندان می‌شوند. برخلاف روشی که باکتری‌ها از غذاهای شیرین تغذیه می‌کنند تا بتوانند دندان‌ها را در اسید قرار دهند، غذاها و نوشیدنی‌های اسیدی بلافاصله با اسید خود باعث آسیب مینای دندان می‌شوند.

مشکلات دهان خشک

با توجه به این واقعیت که بزاق باعث جلوگیری از رشد پلاک می‌شود، افرادی که دچار بیماری دهان خشک هستند احتمالاً دچار مشکلات دندانی می‌شوند که منجر به پوسیدگی دندان می‌شود. خشکی دهان ممکن است به دلیل داروهای تجویز شده باشد، ممکن است ژنتیکی باشد، یا ممکن است ناشی از بیماری‌های پزشکی مانند دیابت باشد. یک دندانپزشک هوشیار از نزدیک با بیمار کار خواهد کرد تا از پوسیدگی دندان یا پوسیدگی بیشتر دندان به دلیل خشکی دهان جلوگیری کند.

دندان قروچه

بسیاری از افراد دندان‌های خود را به هم می‌زنند و یا در اصطلاح دندان قروچه دارند و حتی نمی‌دانند که این کار را انجام می‌دهند. دندان قروچه معمولاً هنگامی رخ می‌دهد که افراد در خواب هستند یا تحت فشار روانی زیادی قرار دارند. دندان قروچه به دلیل از بین بردن لایه خارجی مینای دندان منجر به پوسیدگی دندان می‌شود. با استفاده از "محافظ نیش" که به آن "محافظ شبانه" نیز گفته می‌شود و با کاهش استرس، می‌توان از دندان قروچه کردن جلوگیری کرد.

ژنتیک

اغلب اوقات، به لطف ژنتیک، بسیاری از افراد با پوسیدگی دندان روبرو می‌شوند. همان طور که رنگ چشم و مو را از خانواده به ارث می‌برید، شکاف‌های عمیق دندان و مینای دندان را نیز به ارث می‌برید که منجر به ایجاد پوسیدگی دندان می‌شود.

سن

دلایل زیادی وجود دارد که باعث افزایش حفرات با افزایش سن می‌شود، اما برخی از آنها شامل داروهای تجویز شده رایج هستند که باعث خشکی دهان، عقب روی لثه با افزایش سن و بهداشت نادرست دهان و دندان می‌شوند که در نهایت با افزایش سن بیشتر می‌شوند.

گزینه‌های درمان پوسیدگی دندان 


در مورد علائم ناخوشایند مانند حساسیت دندان یا درد به پزشک خود بگویید. دندانپزشک می‌تواند پس از معاینه دهانی، پوسیدگی دندان را تشخیص دهد. با این حال، برخی از حفره‌ها از طریق یک آزمون شفاهی قابل مشاهده نیستند. بنابراین دندانپزشک شما ممکن است از رادیوگرافی دندان برای یافتن پوسیدگی استفاده کند.

گزینه‌های درمان به شدت پوسیدگی دندان بستگی دارد. روش‌های مختلفی برای درمان پوسیدگی وجود دارد.

پرکردن دندان

پرکردن دندان برای درمان پوسیدگی دندان 

دندانپزشک از مته استفاده می‌کند و مواد پوسیده دندان را تخلیه می‌کند. سپس دندانپزشک دندان شما را با ماده ای مانند رزین نقره، طلا یا کامپوزیت پر می‌کند.

تاج‌ها

برای پوسیدگی شدیدتر، دندانپزشک شما ممکن است یک کلاهک متناسب با دندان شما قرار دهد تا جایگزین تاج طبیعی آن شود. دندانپزشک قبل از شروع این روش مواد پوسیده دندان را تخلیه کرده و برمی دارد.

عصب کشی

وقتی پوسیدگی دندان باعث از بین رفتن اعصاب شما شود، دندانپزشک شما عصب کشی دندان برای نجات دندان شما انجام می‌دهد. آنها بافت عصبی، بافت‌های رگ‌های خونی و هرگونه قسمت پوسیده دندان شما را از بین می‌برند. سپس دندانپزشک عفونت را بررسی کرده و در صورت لزوم از درمان ریشه استفاده می‌کند. در آخر، آنها دندان را پر می‌کنند، و حتی ممکن است یک تاج روی آن قرار دهند.

مراحل اولیه درمان

اگر دندانپزشک حفره دندان را در مراحل اولیه تشخیص دهد، ممکن است یک درمان با فلوراید مینای دندان شما را بازیابی کرده و از پوسیدگی بیشتر جلوگیری کند.

کنار آمدن با درد

حفره و پوسیدگی دندان می‌تواند دلیل بسیاری از درد و ناراحتی‌ها باشد. ممکن است بخواهید در حالی که منتظر قرار ملاقات دندانپزشک خود هستید راه‌هایی برای تسکین تحریکات پیدا کنید. چند کار وجود دارد که می‌توانید برای مقابله موقت با ناراحتی انجام دهید:

• به روال بهداشت دهان خود ادامه دهید. مسواک زدن و تمیز کردن تمام قسمت‌های دهان خود، از جمله مناطق حساس را ادامه دهید.

• مسکن‌های بدون نسخه (OTC) را امتحان کنید. اگر می‌توانید از داروهای بی حس کننده OTC استفاده کنید با پزشک خود مشورت کنید.

• آنچه را می‌خورید مراقب باشید. هنگام خوردن یا آشامیدن از غذاهای خیلی گرم یا سرد اجتناب کنید.

عوارض ناشی از پوسیدگی دندان 


اگر پوسیدگی دندان درمان نشود، می‌تواند عوارض مختلفی ایجاد کند. این عوارض شامل:

• درد مستمر دندان

• آبسه دندان، که می‌تواند آلوده شود و عوارض تهدید کننده زندگی ایجاد کند، مانند عفونت وارد جریان خون شده یا سپسیس

• ایجاد چرک در اطراف دندان آلوده

• افزایش خطر شکستن یا خرد شدن دندان

• مشکل در جویدن غذا

اگر مراجعه به دندانپزشک را به تعویق بیندازید ممکن است به دندان شما آسیب برساند که قابل برگشت نیست. در این مرحله، تنها راه اصلاح حفره این است که دندانپزشک دندان شما را برداشته و آن را با کاشت یا بریج جایگزین کند.

جلوگیری و پیشگیری از پوسیدگی دندان 


جلوگیری و پیشگیری از پوسیدگی دندان

پوسیدگی دندان یک مشکل شایع دندان است، اما شما می‌توانید با انجام موارد زیر خطر خود را کاهش دهید:

• حداقل دو بار در روز دندان‌های خود را با یک خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید.

• حداقل یک بار در روز از نخ دندان استفاده کنید

• غذاهای شیرین و اسیدی، مانند شیرینی، آب نبات، آب، نوشابه و کربوهیدرات‌های تصفیه شده کمتر مصرف کنید.

• خوردن میان وعده را بین وعده‌های غذایی محدود کنید.

• قرار دادن درزگیر دندان روی دندان‌های خود را در نظر بگیرید.

غذاهای زیر می‌توانند به مبارزه با پوسیدگی دندان کمک کنند:

• میوه‌ها و سبزیجات غنی از فیبر

• غذاهای غنی از کلسیم

• آدامس‌های بدون قند زایلیتول

• چای سیاه یا سبز شیرین نشده

• آب حاوی فلوراید

همچنین فراموش نکنید که حداقل دو بار در سال برای تمیز کردن منظم دندان‌ها به دندانپزشک مراجعه کنید. این کار به شما امکان می‌دهد برای هر مشکلی که دندانپزشک شما پیدا می‌کند تحت درمان قرار بگیرید و به شما کمک می‌کند تا از مشکلات دندانی در آینده جلوگیری کنید.